NTAK: 19015161
Tamás Bátya Kunyhója
Szécsényfelfalu Kossuth út 3.

akciólátnivalókszobákszolgáltatásokfoglalásképgalériavendégkönyvkapcsolatpartnerek

Szécsényfelfalu látnivalók

Építészeti és történelmi emléke a barokk stílusú római katolikus templom, mely néhány részletében megőrizte kora-gótikus stílusát is. A templom műemlék. Az endrefalvai plébánián lévő 1755-ös Canonica Visitáció szerint Szt. János evangélista és apostol tiszteletére 1745-ben építik fel a templomot régi maradványokból. Körülötte temető volt. 1995-ben a torony fazsindelyt kapott. A harangot Brunner József öntötte 1791-ben. A templom védoszentje Szent János apostol. A szentély boltíves, barokk boltozatú. A főoltáron Szent Rókus és Sebestyén fából készült szobra áll. A szentségház díszítése rokokó. A sekrestye dongaboltozatos. Díszes a szószék: Szent Ilona, Szent Katalin és Szent Borbála szobrai díszítik. A templom oldalán I. és II. világháborús hősök emléktáblája található. A templomkertben lévő Lurdi barlang és a stáció 1964-ben készült. A Prónay család két kúriája a XIX. században épült. Említésre méltó látványosság: néhai Kuris József kovácspatkoló díszes vaskerítése, mely a Rákóczi út 24. alatt található.

forrás: www.szecsenyfelfalu.hu

Látnivalók Szécsény városában

Kubinyi Ferenc Múzeum
Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Az épület előzménye, a középkori várkastély 1456-ban már áll. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építteti meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak. A tulajdonosi jogokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gyakorolja. Kiemelt műemlék. Altalaja és környezete régészeti védést is kapott. Parkja természetvédelmi terület. Első helyreállítása a hetvenes években zajlott. 1973-tól közgyűjteményi funkciót lát el. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti. A kastély 2005-ös teljes felújítása után új kiállításokkal várja látogatóit.

Szécsény várának maradványai
Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

Tűztorony
A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

Ferences templom
Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet. Kérjük a tisztelt látogatókat, hogy a hely szelleméhez méltó öltözékben jelenjenek meg (nők és férfiak egyaránt fedett vállal, térd alatt érő öltözetben)!

További látnivalók Szécsény városában: Szentháromság szobor | A Haynald kapu | Várkert | Sétálóutca | Kézművesház

forrás: www.szecseny.hu

Ipolytarnóc látnivalók

A Novohrad - Nógrád Geopark
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok páratlan földtani örökségének központi szerepével 2008-ban megalakult a térség gazdag földtani és kulturális értékeit hálózatban összefogó, nemzetközi jelentőségű Novohrad-Nógrád Geopark. Az Európai Geoparkok Hálózati tagságának elnyerésére irányuló nevezése folyamatban van.Földtani bemutatóhelyeinek jelentős része már most is látogatható. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatkozó oldalát olvassa. Világhírű természetvédelmi területünk a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkáni katasztrófa során betemetett ősvilági kincseket. S hogy hol van ez? Budapesttől csupán 150 km-re, ÉK felé, Magyarország szlovákiai határának közelében terül el. Ha ideért, vajon mit találhat? Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. S a rejtély a legek birodalmában, csupán a töredékek töredéke került ez idáig felszínre, a múlt nagy része, lábunk alatt, még feltáratlan!

További látnivalók Ipolytarnócon: Trianoni határkő | Bory kastély | Vasútvédelmi betonbunker

Rimóc látnivalók

Falumúzeum
A községben kis falumúzeum várja a népi múlt tárgyi emlékei iránt érdeklődőket. Az épület egy 1920-as években épült hagyományos, deszkamellvédes tornáccal megépített, kontyolt nyeregtetős palóc ház. A konyhából nyílik a tisztaszoba, a mindig bevetett ággyal. A falakon az összegyűjtött festett tányérokat, szentképeket, és egyéb eredeti, századelején készült fényképeket mutatják be. Fából készített, XX. század elejéről származó hagyományos népi bútorok és ruhák találhatók itt. A háromosztatú ház harmadik helyiségében a szövőszék mellett egyéb érdekességeket is meg lehet csodálni (egyedi aratási koszorút, mennyezetre akasztott piros és fekete csizmákat, stb). A gazdasági helyiségekben szintén a régi mezőgazdasági és hétköznapi használati tárgyakat lehet megtekinteni. A ház tágas udvarán felújított gémeskút is áll. A múzeum berendezési tárgyait a falu népe adta össze.Az érdeklődőknek kérésre vagy csengetésre bármikor kinyitják, előzetes telefonos egyeztetés előnyös.

Babamúzeum
Kiss Bertalanné igazi rimóci vendégszeretettel várja Önt a Virág út 10. szám alatt berendezett gyűjteményében. A 'Bölcsőtől a sírig' című kiállítás egy hagyományos palóc építésű, csak vályogból készült házban kizárólag eredeti rimóci népviseletbe bújtatott életnagyságú babákon mutatja be a korabeli rimóci paraszti életet a születéstől a halálig. Az exkluzív kiállítás régi stílusban berendezett szobákban régi bútorokkal, az egyedi rimóci ruhákban és a hagyományos használati tárgyakkal, a korabeli rimóci életstílusnak megfelelően van elhelyezve, ezenkívül egyéb különlegességek és érdekességek is láthatóak. Aki Rimócon jár, annak ezt látnia kell! Kérésre bármikor kinyitnak, csoportoknak előnyös az előzetes telefonos egyeztetés.

Hollókő2009-2023 www.tamasbatyakunyhoja.info | created by zeláj